Ana sayfa » Güncel » ZORUNLU STAJYERLERE ÖDENECEK ÜCRET BELLİ OLDU..

ZORUNLU STAJYERLERE ÖDENECEK ÜCRET BELLİ OLDU..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Lise ve üniversite öğrencilerinin zorunlu olarak yapmaları gereken stajları bulunuyor. Bu stajlar, iş başında öğrenme çalışmalarının bir parçası olarak görülüyor. Staj şartları kanunlarla düzenlenmiş durumda.

Zorunlu stajyerlere ödenen ücret, net asgari ücretin %30’u olmuştu. 2019 yılında bir aylık staj ücreti 548,70 TL olarak ödenecek..

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na sonradan eklenen kısımla üniversite öğrencilerinin nasıl staj yapabileceklerine dair hükümler kanuna girmiş oldu. Kanunun 18. maddesi uyarınca, 10 veya daha fazla sayıda personel çalıştıran işletmeler, personel sayısının yüzde 5’inden az olmamak üzere, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırmakla yükümlü.

2016 yılında yapılan birlikte üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması amaçlanmış ve bu amaçla yasada değişiklik yapılmıştı. Yasaya, “Bu işletmeler mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğrenim kurumu öğrencilerine staj yaptırabilir” ibaresi eklenmişti.

Yasadaki ifadelerden dolayı işyerlerinin üniversite öğrencilerine zorunlu stajyer kontenjanı ayırması kendi insiyatiflerine kalmış durumda. Bu yüzden de öğrenciler için zorunlu staj yapacak işyeri bulmak epey zor, gönüllü staj için çalışacak işyeri bulmak ise neredeyse imkansız durumda.


Mevzuata göre stajyerlerin sigortaları yapılmadan ve ücretsiz olarak çalıştırılmaları yasak. Stajyerlerin iş kazası ve meslek hastalığına yönelik sigorta primlerinin ödemesini üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı karşılıyor. Öğrenci ücretsiz staj yapmak istese bile işverenler gönüllü stajyer çalıştırmaya yanaşmıyor zira bu durum suç kapsamına giriyor.

Staj yapan öğrenciler için devlet, farklı seviyelerde katkıda bulunuyor. Çalışan sayısı 20’nin altında olan işletmelerde stajyer ücretinin ⅔’ünü, daha çok çalışanı bulunan işletmelerde de stajyer ücretinin ⅓’ünü devlet karşılıyor. Zorunlu stajdaki öğrenciye yapılan ödemelere herhangi bir kesinti işlemi uygulanmıyor. Gönüllü stajda katkı almayan işletmeler sigortaları da kendileri ödemek durumundalar.

Zorunlu staj için belli bir büyüklükteki işletmeler kontenjan ayırmak durumunda, aksi takdirde cezai yaptırımlar ile karşılaşıyorlar..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com