Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » AY SOĞUYOR, BÜZÜLÜYOR VE DEPREMLER MEYDANA GELİYOR !

AY SOĞUYOR, BÜZÜLÜYOR VE DEPREMLER MEYDANA GELİYOR !

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ortaya çıkan yeni bir araştırmaya göre Ay’ın iç yapısı soğumaya devam ediyor ve bu da Ay’da büzülmelerin oluşmasına sebep oluyor.

Bu büzülmeler, milyonlarca yıldır devam ediyor, büzülmeye bağlı kaybedilen yüzey ise yaklaşık 50 metre. Bu büzülmeler Ay’ın sert olan dış yüzeyinde çatlamalara sebep oluyor. Bu da Ay’da fay hatları oluşturuyor ve bunun doğal bir sonucu olarak Ay’da depremler meydana geliyor.

Araştırmayla ilgili NASA’nın resmi internet adresinde bir bölüm oluşturuldu ve YouTube üzerinden de bir video paylaşıldı. NASA’nın internet sitesinde yer alan bilgilerde, Ay’da yaşanan bu durum bir üzüm tanesine benzetiliyor. Üzüm tanesinin kurumaya başlamasıyla birlikte giderek küçülmesi, Ay’da yaşanan durumun bir örneği diyebiliriz.

NASA, Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15 ve Apollo 16 görevlerinde Ay yüzeyine sismometreler bırakmıştı. Toplamda 5 tane olan bu sismometrelerden ilki Apollo 11 görevi sırasında bırakılmıştı ancak bu sismometre sadece üç hafta çalışmıştı. Böylece şu an için Ay yüzeyinde 4 sismometre aktif olarak çalışıyor.

Çalışan bu sismometreler 1969’dan başlayarak, 1977 yılına kadar irili ufaklı 28 deprem kaydetti. Bu depremlerin büyüklükleri 2 ila 5 arasında değişiyordu. 

NASA, Ay yüzeyinde görülebilen fay hatlarının da görüntülerini paylaştı. İşte, Ay yüzeyinde bulunan bir fay hattı;

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com